Ton

‘Wees niet bang om iets te vragen, er is altijd wel iemand die jou kan helpen.’

‘Nadenkend over het Bolswarder Duwtje, bedacht ik mij dat ik graag met een hele stoet mensen duwend door de stad zou willen lopen. Letterlijk duwend, want de bewoners van Bloemkamp, waar ik werkzaam ben, willen graag wat vaker buiten de deur komen. Dit is een plan waar ik al langer mee rondloop en graag zou willen uitvoeren.

Hulp geven voelt makkelijker dan hulp vragen. Boodschappen meenemen voor de buurvrouw, dat is geen moeite. Je doet iets voor iemand en daarmee voelt iemand zich gezien. Eigenlijk zeg je: jij doet er toe! Een vriendelijke blik op straat kan iemand al een goed gevoel geven. Zelf om hulp vragen vind ik lastig. Aan jezelf toegeven dat je iets niet (alleen) kunt, dat is moeilijk. Maar als je dan hulp krijgt, dan word ik blij en voel ik mij ook gezien. Ook denk ik dat je de ander juist een goed gevoel geeft, door zelf een keertje om hulp te vragen. Mensen vinden het fijn als ze iemand kunnen helpen.

Ik ruim al een aantal jaren zwerfafval op, ondanks dat ik weet dat het er morgen weer ligt. Maar de positieve reacties maken dat ik door ga met opruimen. En daarnaast kan ik anderen met mijn acties stimuleren, een duwtje geven.’